Uzun zamandır sosyal medyada Gurmebüs'ü duyuyorduk ancak asıl tanışıp incelemem tamamen tesadüfen oldu. Google'da kendi blog'umun performansını ölçerken "Gurme" kelimesinden dolayı Gurmebüs de önüme çıktı ve incelerken kendi kendime dedim ki madem bu kadar çok ortak noktamız var kesin bir tura katılmalıyım :) En yakındaki turun en çok methedilen Fatih turu olduğunu görünce hemen kayıt olup 13 Ocak'ın gelmesini bekledik. Gezi günümüz geldiğinde grup Fındıklı tramvay istasyonunun hemen yanında buluştu ve Armada Hotel'in restore ettirdiği 1957 model Mercedes otobüsümüzle Fatih'e doğru yola çıktık.
Tura çıkmadan önce diğer bloglarda "mutlaka aç gidin, sakın sabah bir şey yemeyin" yorumlarını okumuş olduğumdan sabah yola çıkarken hiçbir şey yemediğim için kurt gibi açtım :) Fatih'e geldiğimizde ilk durağımız "Tarihi Fatih Karadeniz Pidecisi" oldu. Özellikle fırıncılık konusunda uzmanlaşan Fatih Karadeniz Pidecisi'nde, karadeniz mutfağının baş tacı birbirinden lezzetli pideler, üstüne kırılmış yumurta ve tereyağı ile servis ediliyor. Fatih Karadeniz Pidecisi’nin sahibi Giresunlu Mehmet Amca, 60 yıla yakın bir zamandır bu efsane pideleri memleketi Tirebolu’dan gelen malzemelerle hazırlıyor. Ancak ne yazık ki gittiğimizde öğrendik ki Mehmet amca vefaat etmiş ve aynı gün 40'ı okunuyordu :( Buradan tekrar Allah rahmet eylesin demek istiyorum...

Açıkçası pideler methedilen kadar lezzetli değildi ancak hepimiz çok aç olduğumuz için bir dakika içinde tükendi :) Burada ıspanaklı pide için ayrı bir parantez açmak istiyorum: Fatih Karadeniz Pidecisi'nin de yeni menüye eklediği ıspanaklı pide tam anlamıyla nefis! Hem çok lezzetli hem de çok hafif, şiddetle tavsiye olunur. Bir sonraki durağımızın "Paçacı Necip Usta" olduğunu öğrendiğimde kelle-paça sevmeyen biri olarak kafamda büyük soru işaretleri oluştu. Mercimek çorbası da varmış onu yerim derken, 40 yılda bir geldik zaten onda da denemem lazım dedim ve gözümü karartıp ben de paça çorbası istedim. Size şunu söyleyebilirim ki ben böyle lezzetli çorba görmedim! Dediğim gibi benim gibi hayatında kelle-paça-işkembe türü çorba içmeyen biri için bile inanılmaz lezzetliydi. Ön yargılı olan herkes Necip Usta'dan çıkarken çorbanın ne kadar iyi olduğundan bahsediyordu. Mutlaka deneyin, bu lezzeti kaçırmayın derim.
Karnımız yavaş yavaş doymaya başlıyor diye düşünürken ufak bir ara verdik ve yola aperatiflerle devam ettik. Üçüncü lezzet durağımız "Barbaros Yoğurtçusu" oldu. Fatih’te 2 şubesi ile hizmet veren Barbaros Yoğurtçusu'nun 91 yıldır “Doğal Tava Yoğurdu” nu müşterilerine sunduğunu öğrenince bu lezzeti daha önce nasıl kaçırdığımızı düşündük. Bir yandan yoğurdumuzu yerken diğer taraftan dükkanın vitrinine yerleştirilen sütlü tatlılara gözümüz ilişti. Bir daha ki sefere yoğurt yerine tatlı yemeye karar verdik :)
Yoğurtlarımız elimizde Fatih Camii'sine doğru yürümeye başladık. Gezi boyunca sadece yemek yemedik, rehberimiz Nilay bir yandan da bize Fatih'in tarihiyle ilgili hikayeler anlattı. Bir sonraki durağımız iştahımız açılsın diye "Ersoy Turşucusu" oldu :) Geçmişi antik çağlara uzanan turşunun, çeşitli sebze ve meyvelerin, “Salamura” adı verilen tuzlu ve asitli çökeltide bekletilmesiyle yapıldığını hepimiz biliyoruz. İlk turşunun Tükler tarafından üretildiğine dair rivayetler olduğunu duymuştum. Fatih’in en eski turşucularından biri olan Ersoy Turşucusu'nun, yaz boyunca dükkanı kapatarak doğal ve lezzetli meyve ve sebzeleri kendi elleriyle toplamak için yola koyulduğunu öğrendiğimde tamam dedim bu adamlar gerçekten bu işte usta. Turşu ve turşu suyuyla dolu bardağımızı aldığımızda tam bir lezzet tufanının içine düşmüştük! Tabii ki bu denemeden sonra herkez paketlerini almaya koyuldu, bu yüzden bu aşamada bayağı zaman kaybettik ama yine de buna değerdi ;)
Turşunun iştahımızı açmasıyla kendimizi ana yemeklerin olduğu "Beşir Bahçıvan Sofrası"nda bulduk. Siirt yöresinin en ünlü yemeklerinden biri olan “Büryan Kebap” ve fes formundaki tencerelerde pişirilen meşhur “Perde Pilavı” Beşir Bahçıvan Sofrası’nın gözdeleri. Arabistan tecrübesinin ardından İstanbul’a yerleşen Beşir Bahçıvan, kurulduğu günden bu yana Siirt mutfağının en güzel örneklerini sunuyor. Size şöyle söyleyebilirim ki bütün gün yemek yemiş olmamıza rağmen perde pilavı ve büryan kebap'a dayanamadık, hiç yemek yememiş gibi yumulduk! Yanında gelen ayran ise tek kelimeyle muhteşemdi...Kesinlikle tekrar gideceğimiz lokasyonlardan biri...
Tüm bunların üzerine Beşir Bey bizlere Siirt içli köftesi kital ikram edince değmeyin keyfimize durumu oldu :) Beşir Bahçıvan Sofrası'na Vedat Milor'un da gittiğini ve tavsiye ettiğini söylemekte fayda var sanırım! Zaten fotoğraflar bence her şeyi anlatıyor. Gidin, yiyin :) Bunların üzerine daha artık bir şey yiyemeyiz derken "Siirt Dost Gıda ve Peynirclik"ten yöresel peynirler gelince onların da tadına bakmadık desek yalan söylemiş olurum.
Turumuzun son durağı "Durak Kebap" oldu. 1953 yılında başlayan lezzet yolculuğuna 2010 yılından beri Fatih’te devam eden Durak Kebap, meşhur “Satır Kebap ” ve “Çiğ Köfte” lezzetini misafirlerine sunuyor. Dillere destan “Sarı Burma”sı ile tatlı severlerin de ilgi odağı olan mekan Fatih Kadınlar Pazarı'nda hizmet veriyor. Durak Kebap'a gittiğimizde masalarımız hazırdı. Her masada çiğ köfteler, patlıcan salatası ve acılı ezme yer alıyordu. Herkes gırtlağına kadar doymuş olmasına rağmen satır kebabını, çiğ köfteyi ve sarı burmayı mideye indirerek ne kadar "Gurme" olduğunu ispatladı bence :) Şerbetli tatlı sevenlere sarı burmayı öneriyorum ama şekerli tatlı sevmeyenler için biraz ağır gelebilir. Satır kebabı ve özellikle çiğ köfteye söyleyecek pek söz yok. Mutlaka uğrayıp deneyin derim ;)
Gurmebüs tur rehberlerimizin bize son sürprizi Fatih sarması oldu. Hem çok hafif hem de çok lezzetli olan bu tatlıyı hepimiz severek yedik. Hatta günün sonunda yapılan yarışmada herkes bana fatih sarması çıkar umarım diyordu :) Hazır yarışma derken, tur rehberini iyi dinleyin derim çünkü turun en sonunda yarışma yapılıyor ve o günkü mekanlardan hediyeler veriliyor :)
Resimlerden ve yorumlarımdan turun ne kadar eğlenceli ve lezzetli geçtiğini anlamışsınızdır sanırım. Gurmebüs turunu herkese tavsiye ediyorum. Gidin ve bütün gün yiyebildiğiniz kadar yiyin. Bunda sonraki ilk rota 9 Şubat 2013 cumartesi günü. Diğer turları da web sitesinden takip edebilirsiniz. Herkese şimdiden afiyet olsun :)
Bilgi Hanım tekrar merhabalar. Açıkçası gözlerimi faltaşı gibi açarak okudum yazınızı. Gurmebüs mü? İstanbulda mı? Yani ben bir örneğini yurtdışında bile görmedim. Acaba bu yazınızı da blogumda yayınlayabilirim.
YanıtlaSilTeşekkürler
Gökçen Tuncer
Twitter: www.twitter.com/gokcentncr
www.twitter.com/sehirblogu
Website: www.sehirblogu.com
Merhaba Gökçen Hanım,
YanıtlaSilKaynak belirttiğiniz sürece yayınlayabilirsiniz tabii ki :)
Çok teşekkür ederim yorumlarınız için :)
Linki de gönderebilirseniz yayınladıktan sonra sevinirim.
Sevgiler,
Bilgi
Bilgi Hanm Merhabalar,
YanıtlaSilYazınız için tekrar teşekkür ederim. Linki aşağıdaki şekildedir:
http://www.sehirblogu.com/7/post/2013/02/gurmebus_ile_istanbulda_lezzet_turu.html
Sevgiler,
Gökçen Tuncer
Twitter: www.twitter.com/gokcentncr
www.twitter.com/sehirblogu
Website: www.sehirblogu.com