Çağdaş sanatın dev ismi Goya’nın eserlerinin İstanbul'a geldiğini öğrenince çok heyecanlandım. Müze çalışanı bir arkadaşımın olması dolayısıyla da serginin açılışına katılma fırsatını elde ettim. Bugün açılan sergiyi 29 Temmuz’a kadar gezmek mümkün. Goya’nın 230 eserinden oluşan ve Pera Müzesi’nde açılan “Goya, Zamanın Tanığı” sergisi içerdiği zengin gravür eserlerden ötürü “dünya çapında bir sergi” olarak tanımlanıyor. Sanatçının yağlı boya tabloları açısından beklediğinizi bulamayabilirsiniz ama gravürlerinin büyük kısmını bu sergide bulmak mümkün. “Kapriçyolar”, “Savaşın Felaketleri”, “Boğa Güreşleri” ve “Atasözleri ya da Zırvalar” başlıklı dört gravür serisinin yer aldığı sergideki eserlerin toplam değeri 8 milyon euro’nun üzerinde.

Geçirdiği bir hastalık sonucu sağır kalan Goya’nın sanat hayatına 1808’de patlak veren İspanyol Bağımsızlık İç Savaşı damgasını vurur. Bu savaş ünlü ressamı derinden etkiler ve fırçasını sansürsüz ve korkusuzca kullanır. İşte bu dönemde, “Savaşın Felaketleri” sergisini yapar. Bu gravürler bir savaşın tutanağı gibidir. Oysa o zamana kadar savaşlar marifetmiş gibi resmedilirdi. Goya ise savaşın dehşetini görmüş ve bunları resmetmiştir. Öyle ki, onun bu resimlerinin bugünkü savaş muhabirliğinin önünü açtığı söylenir.

Sergide yer alan bir diğer seri “Boğa Güreşleri” ise ünlü ressamın hem özel ilgisinin bir ürünü (gençliğinde boğa güreşi yaptığı söylenir) hem de para kazanma ihtiyacının sonucudur. Çünkü Kral VII. Fernando kelimenin tam anlamıyla bir boğa güreşi tutkunuydu va o sıralar parasızlık yaşayan Goya da onun bu tutkusundan yaptığı 40 gravürle yararlanmayı bilmişti. Sergideki iki portre çok değerli: Boğa Güreşçisi Portresi, Goya’nın en değerli portrelerinden kabul edilir. Bu tablo sergide yer alıyor. Ayrıca Goya’nın yakın arkadaşı Martin Zapater’in portresini yaptığı tablosu da var. Bu eser de çok önemli.

Sanatçının yağlı boya tablolarını görmeyi bekleyenler hayal kırıklığına uğrayabilir çünkü çok az sayıda tablo bulunuyor ancak Türkiye'de kolay kolay göremeyeceğiniz geniş bir gravür sergisi bulunuyor. Gidin ve zamanınız varken görün derim. Herkese şimdiden iyi geziler :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder