24 Nisan 2012 Salı

Atatürk'ün Şehri

Samsun

23 Nisan'da çıktığımız Karadeniz turuna nereden başlasak diye düşünürken hem Batı Karadeniz'i gezdiğimiz için hem de havaalanı bulunduğundan Samsun'dan başladık. Geziye başlamadan önce biraz araştırma yapmıştık, zamanımızı optimum kullanıp elimizden geldiğince çok yeri görmeye çalıştık. Gezimize ilk olarak şehir merkezindeki Gazi Müzesi'nden başladık. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiğinde misafir edildiği Palas Oteli, belediye tarafından Atatürk'e hediye edilerek müze haline getirilmiş. Otelin zemin katı Gazi kütüphanesi olarak hizmet verirken, üst kattaki çalışma odası, yatak odası, toplantı salonu, derlenen diğer tarihi eşyalarla birlikte Gazi Müzesi olarak düzenlenmiş. Burada Atamızın eşyalarını, yatağını ve o dönemdeki siyasilerin fotoğraflarını görebilirsiniz.











Şehir merkezinde yürürken Samsun Saat Kulesini gördük. 1876 yılında tahta çıkan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının onuncu yıl dönümü olan 1886 yılında valilere bir talimatname göndermesiyle yapımına başlanan kulenin inşaatı 1887'de tamamlanmış. Kule, o dönemde zamanı göstermesinin yanı sıra evlerden yüksek inşa edildiğinden dolayı gözcü kulesi olarak da kullanılıyormuş. Kule zamanla hasar görmüş ve iktidar değişince tamamen söktürülmüş. 2000 yılında Samsun Belediyesi tarafından saat kulesinin yeniden inşa edilmiş.















Yönümüzü Samsun'daki en eski camii olan Yalı Camii'sine çevirdik. 1312 yılında Mehmet Sadık Bin Abdullah tarafından inşa edilen Yalı Camii, orijinal hali günümüze dek korunuş olan seçkin camilerden biridir. 2006 yılında onarımı tamamlanan camii yeniden hizmete açılmış. Ancak çevre halkı tarafından, yapılan onarım çalışmalarının yeterli olmadığı ve özellikle ahşap olan çatısının yağmurla birlikte zarar gördüğü için daha ciddi önlemlerin alınması gerektiği söyleniyor.












Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi Samsun'da da Taşhan bulunuyor. Sivil Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan eser XVII. Yy sonlarına doğru yapılmış. Taşhan, Buğday Pazarı yolu üzerinde. Yapının dış duvarları tuğla hatıllı moloz taştan yapılmış. Caddeye bakan yüzde kemerli girişli bir sıra dükkan olarak kullanılıyor. İki katlı olan handa mağaza girişleri ve han girişleri yuvarlak ve kemerlidir.











Samsun'daki son durağımız Tekkeköy Mağaraları oldu. Samsun'un 14 km doğusundaki Tekkeköy yakınlarında yer alan mağarada yapılan arkeolojik kazılarda Erken Hitit ve İlk Tunç Çağı kültür katları ortaya çıkarılmış. Bulunan eserler arasında seramikler çoğunlukta. Yöredeki mezarlarda ölülerin yanına seramik, bıçak, kama gibi çeşitli gereçler bırakılmış. Açıkçası şu haliyle pek görülmeye değer değil. Nitekim biz de o kadar yolu gittik ancak hiçbir anlamı olmadı. Mağaraların ve içindekilerin açığa çıkarılıp geziye açılmasının Türkiye koşullarında bir 15-20 yılı var desem abartmış olmam!










Cenovalılar 15.yüzyılda şehri yerle bir ettiği için  Samsun‘da tarih namına pek  fazla görülecek bir şey kalmamış. Karadeniz kıyısındaki en büyük şehir olan Samsun, aktarma yapmak için kullanılabilir ancak illa da gidin denilecek bir yer değil. Bizim gibi Karadeniz gezisi başlangıcında ilk konaklama yeri olarak kullanabilirsiniz. Herkese iyi gezmeler şimdiden ;)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder