Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı dolayısıyla hazırlanan “Rembrandt ve Çağdaşları -Hollanda Sanatının Altın Çağı” sergisi, 22 Şubat'ta Sakıp Sabancı Müzesi'nde (SSM) açıldı. Sergide, Hollanda resminin önde gelen 59 sanatçısına ait 73 tablo, 19 desen ve 18 obje yer alıyor.

Sergi, Hollanda resim sanatının Avrupa resmine getirdiği yeniliği, ışığı kullanımdaki ustalığını, dönemin atmosferini ve sanata yansımasını geniş bir çerçevede ele almış. Sergide, Rembrandt ve diğer Hollandalı ressamların gözünden 17. yüzyıldaki Hollanda toplumuna, kent ve kırsal kesimdeki yaşamı hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu eserler Türkiye'de ilk kez sergileniyor.

Sergide Rembrandt'ın 10 eseri bulunuyor. Ayrıca dönemin önemli isimleri arasında gösterilen Johannes Vermeer'in “Aşk Mektubu” adlı eserini de görebilirsiniz. Frans Hals, Jan Steen ve Jacob van Ruisdael gibi pek çok ismin eserlerini görücüye çıkaracak olan sergi, 10 Haziran'a kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.

Bizim de geçen haftasonu gidip görme fırsatını bulduğumuz sergiyı açıkçası başarısız buldum! Zaten çok fazla eser getirilememiş, bunun dışında Rembrandt'ın adı kullanılmış ancak sadece 10 adet eseri var, onların da yarısı çizim! Asıl önemli olan eserleri, tanınan bilinen tablolarından hiçbiri sergide yok. Yine klasik bir "adını kullanıp sergiye izleyici çekelim, 3-5 eser de olsa yeter" sahteciliği görüyorum. Bence bizim müzelerimizin en büyük sorunu bu! Tabii ki her türlü sanat eserini görmek çok güzel ancak bu şekilde olunca şahsen ben kendimi kandırılmış hissediyorum. İnsan Rembrandt deyince aklına ilk olarak "The Night Watch" geliyor mesela, Louvre'da bulunan "Portrait of Hendrickje Stoffels" geliyor...ama ne yazık ki bu eserleri göremiyoruz. Zamanınız varsa, gidilip görülebilir ancak beklentinizi yüksek tutmayın, yoksa siz de benim gibi hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Gideceklere iyi gezmeler diliyorum...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder