24 Şubat 2012 Cuma

Antep Mutfağı

Baklavanın Adresi: Gaziantep

Sadece baklava mı? Gaziantep'te yiyecek o kadar çok şey var ki, hafta sonu gezimizde 2 kilo alıp öyle döndük :) Hafta sonu gezimiz Urfa ile başlamıştı ki onu diğer yazılarımda anlatmıştım. Urfa'yı gezdiğimiz günün gecesinde otelimizi Antep'te ayarladığımız için Antep'e döndük. Geceyi otelde geçirdikten sonra sabah kahvaltımızı da geleneksel bir kahvaltı olması umuduyla otelde aldık ama maalesef beklediğimiz gibi çıkmadı. Biraz atıştırdıktan sonra beyran çorba içmeyi düşündük. Çorba içecek yer ararken öğrendik ki beyran çorba sadece sabahları bulunuyormuş! Çorbayı içemeden turumuza devam etmek zorunda kaldık :(











İlk durağımız İmam Çağdaş kebap ve baklavacı oldu. Antep'e gitmeden önce adını o kadar duymuştuk ki denemek için sabırsızlanıyorduk. Bir de daha önce Antep'e giden arkadaşlarımız saat 4'ten sonra baklava kalmadığını anlatmıştı. Biz de bu lezzetten mahrum kalmak istemediğimiz için rotamızı saat erken olmasına rağmen İmam Çağdaş'a çevirdik. Baklavanın tadını anlatmak yetmez, kesin yemeniz lazım! Bol bol bol fıstıklı, çıtır çıtır, içinde tereyağı olmasına rağmen ağır olmayan bir baklava yedik. İstanbul'daki yakınlarımızı da bu lezzetten mahrum etmedik tabii ki ve eve kutu kutu baklavayla döndük :)











Bütün gün Antep'in tarihi güzelliklerini gezip gördükten sonra kurt gibi acıktık ve buraya kadar gelmişken yuvalama yemeden dönülmez deyip yerel yemekleri Gaziantep'te en iyi yapan yer olan Gaziantep Sofrası'na gittik. Aklınızda olsun, Gaziantep Sofrası tam merkezde değil, Kırkayak parkının hemen yanında. Merkezden bir 10 dakika yürümeniz gerekiyor. Birer porsiyon yuvalama, birer lahmacun ve ortaya gavur dağı salatası istedik. Yuvalama geldiğinde porsiyonun büyüklüğü karşısında şaşkınlığımızı gizleyemedik ama o kadar güzeldi ki sonuna kadar yedik :) Yuvalama, nohutlu, yoğurtla yapılan sulu bir Antep yemeği. Yapılması o kadar zahmetli ki, Emine Göğüş yemek müzesinde ekrandan yapılışını gösteriyorlar :) Yemesi de bir o kadar zevkli diyebilirim ama size rahatlıkla ;)










Antep'te yediğim lahmacunun Urfa'dakinden daha lezzetli olduğunu söylesem şaşırır mısınız? Lahmacun o kadar lezzetliydi ki patlayacak durumda olmamıza rağmen acaba bir tane daha mı yesek diye uzun uzun düşündük! Gavur dağı salatasında ise daha önceki Urfa yazımda anlattığım gibi yine salatadan çok nar ekşisi ile ilgilendim. Döndükten sonra Antep veya Urfa'dan ev yapımı nar ekşisi almadığıma ne kadar pişman olduğumu anlatamam. İstanbul'da ne kadar otantik bir yerden alırsanız alın bir eksiklik var gibi, doğal tat gelmiyor.











Gaziantep Sofrası'nı rahatlıkla sizlere tavsiye edebilirim. Yöresel yemekleri ağız tadıyla yiyebileceğiniz bir yer. Hem fiyatı uygun hem de servis gayet hızlı. İstanbul'a dönmeden katmer yemek istedik ama katmerin de sabah erken saatlerde çıktığını ve akşama kalmadığını öğrenince resmen yıkıldık. Gaziantep kazan biz kepçe şeklinde katmerci aramaya başladık :) En nihayetinde bulduk ta ama sabahtan kalan olduğu için bayattı ve tadı hiç güzel değildi, şekerlenmiş gibiydi. Anteplilerin katmeri sabah kahvaltıda ılık sütle birlikte yediğini duyunca çok şaşırdım. Bu kadar ağır bir şey sabah kahvaltıda nasıl yiyorlar diye düşündüm ama her yörenin kendine has bir özelliği var; Urfalılar da kahvaltıda ciğer yiyordu :)

Gaziantep'e gittiğinizde yemeden dönmemeniz gerekenleri sıralayacak olursak; baklava, katmer, beyran çorba, lahmacun, gavur dağı salatası, kebap, yuvalama ve ekşili köfteyi sayabilirim. Hepsini yiyin, hiç pişman olmayacaksınız :) Tatilden eve döndüğünüzde tartıda 1-2 kilo fazla çıkabilirsiniz ama olsun, bu lezzetleri denemeye değer ;) Unutmadan, antep fıstığı almadan dönmeyin sakın. Şimdiden hepinize afiyet olsun...



4 yorum:

  1. Anlaşıldı Bilgi'cim. Antep'e gitmeden önce kilo vermek gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  2. Hehe:)) o da başka bir bakış açısı tabi :)biz dönünce kilo vermeye çalıştık ama pek başarılı olduğumuz söylenemez, snnki daha iyi bir yöntem gibi ;)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. O kadar memleket gezdim Antep'in yanıbaşından gezdim ama hiiiç detaylı gezemedim maalesef..Ama durup kebabını tatlısını yedik bazen orda yaşayanlar bu nefis kokuların arasında nasıl duruyorlar diye. :)))
    http://www.akasyakokusu.com/

    YanıtlaSil