Bayramda hepinizin seyahat planları yaptığını duydum ve konunun uzmanıyla yaptığım röportajı buraya aktarmak istedim. Tatile gitmeden önce kendinizi garantiye alın ve bu yazıyı okuyun derim ;) Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, seyahate çıkmadan önce yapılması gerekenlerle ilgili bizlere bilgi verdi ve 10 adımda dikkat etmeniz gerekenleri özetledi.
1. Seyahat öncesi mutlaka bu konuda uzman hekime başvurulmalı. Bu konunun uzmanları enfeksiyon hastalıkları uzmanlarıdır. Hekim kişiye koruyucu önerileri, aşılamayı ve gereğinde kullanacağı ilaçları anlatır ve hangi aşıların yapılacağını ele alır. Görüşmede seyahatin riskleri belirlenir. Sonra risklere göre kişiye uygun olarak önlemler alınır.
2. Kişi, seyahat ettiği ülkede sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayabilir eksik ilaçlarını temin etmede zorlanabilir bu nedenle düzenli kullandığı ilaçları yanında bulundurmalıdır. Kişinin alerjileri varsa onlara karşı önlemler alınır, uzak durması gerekenler gözden geçirilir. Çocukların da normal aşı takvimine göre aşılanmaları aksatılmamalıdır.
3. Turist ishalinden korunmak için eller mutlaka sık sık yıkanmalıdır. Kapalı şişelerdeki sular içilmelidir. Temizliğinden kuşku duyulan yerlerde yenilmemelidir. Sokak satıcılarından yiyecek alınmamalıdır. Paketsiz açıkta yiyecekler ve deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveleri soslar, salatalar gibi riskli olabilecek yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buzlu içecekler içilmemeli. Kaynamış su veya kapalı suyla dişler fırçalanmalıdır.
4. Özellikle sıtma açısından riskli bölgelerde seyahat esnasında ateşli bir durum söz konusu olursa kişi zaman kaybetmeden bulunduğu yerde bir sağlık merkezine başvurmalıdır. Sıtmaya karşı korunmada en önemlisi sineklerle mücadeledir. Bu nedenle sinek ve böceklerin çok olduğu yerlerde çıplak ten temasını en aza indirmek için olabildiğince kapalı giysiler giyilmelidir.
5. Hepatit B, C AIDS gibi hastalıklar kanla bulaşan hastalıklardır. Kan ve kan ürünleri, iğneler, tıbbi aletler, diş aletleri, kazalar ve travmalar kan yoluyla bulaşan hastalıklar açısından risktir. Dövme, akupunktur, piercing de benzer riskler taşır. Bunların tek kullanımlık iğnelerle yapılması gereklirdir. Güvenli olmayan yerlerde yapılmamalıdır.
6. Turistlerin %19-26’sı seyahatlerinde yeni bir cinsel partnerle seks yaptıklarını ifade ederler. Cinsel temasla bulaşan hastalıkların en önemlisi AIDS’tir bunun dışında bel soğukluğu, hepatit B, frengi ve diğerleridir. Bunlar içinde sadece aşı ile korunma sağlanan hepatit B’dir. Tek korunma yöntemi ise prezavatif kullanmıdır.
7. Mikrop taşıyan sineklerle ısırılma sırasında deri enfeksiyonları oluşması sıktır. Kirli çevrelerde iyi el temizliği şarttır. Açık yaraların kapatılması gereklidir. Dışarıda kurutulmuş çamaşırlar ütülenerek giyilmelidir. Tropik bölgelerde şapka ve gözlük kullanılmalıdır. Güneş kremleri deride kuruma, çatlama ve yanık oluşmaması için kullanılmalıdır.
8. Seyahatler mantar hastalarıkları açısından dikkatli olunmalıdır, ayak kuru ve temiz tutulmalı, uygunsuz, ayağa rahatsızlık verici ayakkabılar giyilmemelidir. Özellikle şeker hastalarının ayaklarına daha da fazla özen göstermesi ve ayak yaralanmalarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Alerjik deri hastalıkları da önemli bir konudur özellikle alerjilera yatkın kişiler yanlarında alerji için kremler, haplar bulundurmalıdır.
9. Araç tutması, jet lag, pıthılaşma sorunları gibi yolculuk esnasında oluşabilecek sorunlardır. Araç tutması ve jet lag için yolculuk öncesi alabilecekleri ilaçlar mevcuttur. Bir diğer önemli sorun da uzun yolculuklarda uzun süreli hareketsizliğe bağlı bacaklarda oluşan pıhtılaşma sorunudur, özellikle yaşlı, kalp veya şeker hastası kişilerde rastlanır, bu kişilere de pıthılaşmayı önleyen ilaçlar verilir. Yüksek rakımlı yerlere seyahat varsa seyahatten 1 gün önce ilaç verilebilir, bir sorun olursa mutlaka oksijen verilemelidir.
10. Şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi sürekli doktor kontrolunu gerektiren bir hastalığı olanlar ise, yola çıkmadan çok önce doktorlarına seyahat planı hakkında bilgi vermeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Örneğin insülin kullananların, uzun sürecek yolculuklar sırasında ve sonrasında insülin saatleri yeniden belirlenecektir. On saatten fazla sürecek bir uçak yolculuğunda, örneğin Amerika’ya giderken, ne zaman insülin yapılacak? Amerika’daki saat farkı göz önüne alınınca, oradaki kalış süresince insülin saati değişecek mi? Bu sorular mutlaka seyahattten çok önce hasta ile doktoru arasında tartışılıp yanıtlanmalıdır. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastaların, kalış süresince yeterli olacak miktarda ilacı yanlarında götürmeleri uygun olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder