Floransa'ya 1 saat uzaklıktaki Pisa, Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinde yer alan ufak bir şehirdir. Ünlü eğik Pisa Kulesi ile içinde Pisa Katedrali ve vaftizhanesinin bulunduğu "Piazza del Duomo" bölgesi 1987den itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesi'ne alınmıştır. Ayrıca ünlü bilim adamı Galileo Galilei'de (1564–1642) burada yaşamış ve Pisa'da Modern Fizik biliminin temellerini atmıştır. Pisa şehrinin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. M.Ö. 5. yüzyıldan kalma bazı arkeolojik bulgular bölgede Yunan ve Galyalılarla ticaret yapan bir şehrin varlığını ortaya koymuştur.

Pisa Kulesi, Pisa şehrindeki Piazza dei Miracoli de (İtalyanca Mucizeler Meydanı) yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan bir kuledir. Şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173'te yapılmıştır. Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. Günümüzde, kulenin tepesinden güney yönünde aşağı sarkıtılan bir çekül 4,3 metre açığa inmektedir. Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için kule devrilmemektedir. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğilmektedir. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° kadardır.
Kule, Pisa'nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik'e rakip olarak yapılmıştır. Galileo'nun, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini farklı ağırlıklardaki iki top güllesini bu kuleden aşağı bırakarak gözlemlediği iddia edilmiştir. Bilginin kaynağı Galileo'nun bir öğrencisi olmasına rağmen bu iddia geniş çevrelerce bir efsane olarak kabul edilir.
Pisa Kulesi 1990-2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuştur. Bulunduğu zemindeki çökme nedeniyle yıkılma aşamasına gelen İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi, 20 milyon sterlinlik projeyle kurtarılmıştır. Birkaç yıl içinde yıkılacağı uyarısında bulunulan kule, proje kapsamında yapılan 45 cm’lik bir düzleştirme çalışmasıyla eski haline getirildi.

Pisa kulesine her yarım saatte bir 40 kişinin çıkmasına izin veriyorlar, saat 09.00'da başlıyor ve 17.00'ye kadar her yarım saate bir çıkış gerçekleşiyor. Gittiğiniz anda hemen çıkmak isterseniz muhtemelen bilet bulamayacaksınız. İleri bir saat ya da gün için opsiyonları olduğunu söyleyecekler. Benim size tavsiyem daha önceden internet aracılığıyla kuleye çıkmak istediğiniz gün ve saat için bilet almanız. Komplekse ana giriş kapısından girdikten sonra bilet satış ofisine gidip Pisa kulesine çıkmak için daha önce internetten satın aldığınız bilete ait çıktı kağıdını ofis görevlisine verip orjinal bileti alabilirsiniz. Bilet fiyatları gişede 15 euro, internetten alırsanız 17 euro ama gişeden hemen alıp girebileceğinizin garantisi yok unutmayın!
Pisa şehrinin tek görülecek yeri Pisa Kulesi ve çevresi olduğu için Pisa'da 2-3 saat geçirmek size yetecektir. Bu yüzden Floransa'ya gittiğinizde mutlaka trenle Pisa'ya da uğrayın ve mucizesi herkesin dilinde olan Pisa Kulesi'ni kendi gözlerinizle görün derim :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder