10 Şubat 2011 Perşembe

İspanyol Mutfağı'ndan: Paella

Paella ve La Tasca

Bugünkü gurme yazımda sizlere Londra'nın en ünlü İspanyol restaurant zinciri La Tasca' dan bahsedeceğim. La Tasca'yı anlatmadan önce Paella yemeğinin nereden geldiğini, nereye ait olduğunu anlatmak istiyorum.



Paella Ispanya’nın doğusunda bulunan Valensiya (Valencia) bölgesine mahsus, tavada yapılan bir pilav çeşididir. Paella ismi ispanyolca veya katalanca dilinde paella'nın pişirildiği iki kulplu geniş tavaya verilen isimdir. Paella hafta sonu veya önemli aile eğlencelerinde yapılırmış. En önemli özelliği çam fıstığı veya badem ağacının odunlarından hazırlanan ateşin üstüne yerleştirilen çok geniş ve dökme tava da yapılmasıdır. Paella'nın hiç değişmeyen temel malzemesi pirinç ve safrandır. İçine bölgesine göre çeşitli etler (özellikle tavşan, balık, tavuk), taze fasulye, bezelye, kırmızı veya yeşil dolmalık biber, kabak gibi çeşitli sebzeler ve deniz mahsülleri konulan birçok çeşidi vardır. Paella içine konan malzemelerden dolayı, çok ağır bir yemek olduğundan İspanyollar daima paella yemeğini öğle yemeği olarak hazırlarlarmış.













La Tasca İngiltere'nin en kaliteli ve büyük İspanyol Restaurant zinciri. Biz de ispanyol yemeklerini seven bir çift olarak denemek istedik. Başlangıç olarak tapas koleksiyonundan Pan deBarra (zeytinyağı ve sirke ile sunulan değişik bir ekmek), Queso Manchego (domatesle birlikte sunulan Manchego peyniri), Pollo Marbella (beyaz şarap sosu ile sunulan tavuk), Cordero de Mallorca (kırmızı şarap ve brendili kuzu eti) istedik. Pan de Barra'yı kesinlikle tavsiye edebiliriz, bu kadar lezzetli bir ekmek zor bulunur gerçekten! Manchego peyniri bizim damak tadımıza pek uymadı açıkçası, biraz italyan parmesan peynirine benziyordu. Parmesan sevenler deneyebilir. Pollo Marbella ve Cordero de Mallorca'yı da tavsiye edebiliriz ancak Cordero de Mallorca'yı deneyecek olanları brendi konusunda uyarmam gerekiyor. Eğer tadını sevmiyorsanız sizin için yemesi zor olabilir. 

Ana yemek olarak tabii ki paella istedik. Bizim tercihimiz içinde tavuk, tavşan eti, taze fasülye ve biberli olan Paella Valenciana oldu. İki kişi için bir tane söyledik ancak yine de resimde gördüğünüz gibi porsiyon çok büyük. Size tavsiyem ya çok aç gidin ya da bizim kadar tapas istemeyin :) Paella çok güzel pişmişti ancak içerisindeki malzeme İspanya'da yediğimiz kadar çeşitli ve çok değildi. Ama tadını çok beğendik.

Londra'ya gelirseniz La Tasca'yı mutlaka deneyin derim ama tabii ki hiçbir şey aslının yerini tutamaz ;) Gidebiliyorsanız Valencia'ya gidin ve aslını orda deneyin derim. Afiyet olsun herkese :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder